Anadolu Internet Gazetecileri Federasyonu

Federasyon Tüzüğü

AMAÇ İÇİN YAPILACAK ÇALIŞMALAR:

Madde 3 – Anadolu İnternet Gazetecileri Federasyonu, amacını gerçekleştirmek için aşağıdaki faaliyetlerde bulunabilir:

01. Uluslararası ve ulusal alanda kabul görmüş yayıncılık ilkelerini ve internet kullanımındaki etik kural ve değerleri savunmak. Ulusal çıkarları, elektronik yayıncılık mesleğine ilişkin hak ve menfaatleri, mesleğin  şeref, haysiyet ve nezahetini korumak; bunların gelişmesine yardım etmek.

02. Düşünce, vicdan ve ifade özgürlüklerinin sınırlandırılmasına karşı mücadele etmek.  Kişisel içerikten dolayı, kitlesel blog yayıncılığının engellenmesine, sansürlenmesine karşı mücadele etmek.

03. Elektronik yayıncılık alanında, kamu ve özel kuruluşlarla, gerektiğinde uluslararası kuruluşlar nezdinde çalışmalar yapmak, yaptırmak.

04. Aynı amaç doğrultusunda faaliyette bulunan meslek federasyonlarının bir araya gelerek oluşturacakları yurtiçi ve yurtdışı konfederasyon ve benzeri kuruluşlara katılmak, kurmak, kurulabilecek konfederasyonlara üye olmak. Üyelikten ayrılmak.

05. Mesleği ilgilendiren bütün sorunları incelemek, çözüm yolları bulmak, bu yolda görevli diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, ortaklık kurmak. Bu kapsamda bölgesel, ulusal ve uluslararası nitelikteki meslek sorunlarını incelemek ve bunlarla ilgili çözüm yollarını tespit etmek için kanunların izin verdiği ölçüde diğer meslek kuruluşları ile ortak çalışmalar yapmak, mesleki dayanışmayı güçlendirmek. Amaç maddelerine yönelik komisyonlar kurmak, komisyonlarda görev almak, bilirkişilik yapmak.

06. İnternet yayıncılığı alanında dayanışmayı güçlendirmek, üyelerine ve kurumlarına gelişme olanakları sağlamak. İnternet ortamındaki dijital eserlerin izinsiz kopyalanmaması, yayınlanmaması ve kaynak gösterilmeden ticari gelir sağlanmaması için çalışmalar yapmak, girişimlerde bulunmak, yasal düzenlemelerin yapılması için faaliyetlerde bulunmak.

07. Yayıncılıktan doğan hak ve özgürlüklerin savunulması ve genişletilmesi yolunda, yasama ve yürütme organları ile resmi ve özel kurumlar ve kurullar karşısında, üyelerini temsil etmek, bilirkişilik yapmak.

08. Mesleğin ve federasyonun gelişmesine ilişkin plan ve programlar yaparak bunları yürütecek profesyonel kadroları kurmak.

09. İhtiyacı olan üyelerine ayni ve nakdi yardımda bulunmak; sosyal yardım için gerektiğinde “Yardımlaşma Sandığı”, “Tüketim Kooperatifi” kurmak, üyelere konut edindirmek üzere yapı kooperatiflerinin kuruluşuna öncülük etmek; arsa temin etmek.

10. Mesleki çalışmalara yönelik krediler açmak, bulmak, kullanmak ve kullandırmak.

11. Anadolu İnternet Gazetecileri Federasyonu’nun amaç ve etkinliklerine yönelik gerekli taşınır ve taşınmaz mallar edinebilmek için yasa ve sözleşmelerden doğmuş ve doğabilecek her türlü haklara sahip olmak, yasalara uygun her türlü sosyal tesisler, lokal, açık ve kapalı spor alanları, kamp ve konaklama tesisleri, her türlü yapı ve arsaları almak, satmak, kiralamak, kiraya vermek ve oluşmasını sağlamak. Bu amaç ve etkinlikleri gerçekleştirmek için bağış kabul etmek ve gelir getirici taşınır ve taşınmaz mallara gerekirse kredi yöntemleriyle ya da bedeli karşılığı ya da bedelsiz sahip olmak, inşaatlar yapmak.

12. Amaç ve hizmete yönelik projeler için Ticaret Kanunu hükümlerine uygun yurtiçinde ya da yurtdışında ticari şirketler, iktisadi işletmeler, yatırım ortaklıkları kurabilmek, kurulmuş olanlara katılabilmek, kurulmuş olanları satın alabilmek.

13. İktisadi işletmeler ve kurulacak veya iştirak edilecek şirketler, söz konusu amaçların gerçekleştirilebilmesi için Anadolu İnternet Gazetecileri Federasyonu’nun veya iştirak edilecek şirketlerin adını taşıyan tekstil ürünleri, şahsi eşyalar, kırtasiye ve promosyon malzemesi, CD, DVD, elektronik ürünler, web ve blog siteleri vb. her türlü ticari mal ve hizmet imal etmek, ettirmek ve satmak.

14. Amaçlara ulaşabilmek için; yerel, ulusal ve uluslararası tüm yazılı, işitsel, görsel ve elektronik yayıncılıkta yer almak, bunlara reklam vermek, mevcut ve gelişen teknoloji hizmetlerini kullanmak.

15. Yayıncılığın geliştirilmesi ve tanıtımı amacıyla, üyelere ve kamuoyuna bilgi vermeye yönelik eğitici ve aydınlatıcı gazete, dergi, internet ve bülten gibi yazılı, görsel, işitsel, elektronik yayınlar yapmak. İnternet ortamında, radyo ve televizyonlarda yayınlanmak üzere program hazırlamak ve yayınlatmak. Web ve blog sitesi yayımlamak. Bütün yayınlara sponsor bulmak ve reklam almak. Bu amaçla; gerektiğinde yayıncılık alanında faaliyet gösteren bir şirket kurmak, yayıncılık alanında faaliyet gösteren bir şirkete ortak olmak, yayıncılık alanında faaliyet gösteren bir şirket satın almak.

16. Dernekler Kanunu ve ilgili mevzuata uygun olmak kaydıyla konfederasyonlara ve sosyal fayda amaçlı tüzel kişilere üye olmak.

17. Üyelerin sağlık sorunlarına eğilmek, sağlık ve dinlenme tesisleri kiralamak, kurmak. İşletme için üçüncü şahıslara veya kurumlara kiraya vermek.

18. Yurtdışında ve yurtiçinde mesleki geziler düzenlemek, düzenlenen gezilere katılacak üyelere gerektiğinde Yardım Sandığı’ndan kredi açmak, yardım yapmak, kolaylık sağlamak.

19. Federasyonu oluşturan dernek üyeleri ya da uzman kişiler aracılığı ile bilimsel araştırma ve inceleme çalışmaları yapmak, yayımlamak, arşiv oluşturmak.

20. Mesleği geliştirmek ve kamuoyuna tanıtmak için kurslar, toplantılar, seminerler, konferanslar, geziler, gösteriler, yarışmalar, piyangolar, balolar, fuarlar, festivaller, eğlenceler tertiplemek, sergiler açmak, spor müsabakaları düzenlemek.

21. Üyeler arasındaki sosyal ilişkileri geliştirmek amacı ile lokal açmak ve yönetim kurulunca hazırlanacak yönetmelikler dahilinde bu yerlerin yasal şartlar altında çalıştırılmasını sağlamak.

22. Federasyonu oluşturan dernek üyelerinin öğrenim görmekte olan, başarılı ve maddi imkânlardan yoksun öğrencilerinin yükseköğrenim yapmalarına yardımcı olmak, burs vermek, burs verecek kaynaklar bulmak.

23. Üyelerin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak üzere dinlenme ve konaklama tesisleri açmak; bunları doğrudan veya kiraya vermek yoluyla işletmek.

24. Federasyonu oluşturan dernek üyelerinin mesleklerinde ilerlemelerini sağlamak, hayat şartlarının daha iyi hale gelmesine yardımcı olmak, üyelerinin eserlerine ve mesleki çalışmalarına destek olmak.

25. Kanunların ve uluslararası anlaşmaların meslek mensuplarına tanıdığı ve ileride tanıyacağı bütün hakları savunmak.

26. Kanunlara uygun olarak uluslararası mesleki toplantılarda üyelerini temsil etmek, gerektiğinde genel kanunlara uygun olarak uluslararası meslek örgütleriyle ilişkiler kurmak, üye olmak.

27. İnternet, dijital medya, tasarım vb, çeşitli haber ve blog kategorilerinde yarışmalar düzenlemek.

28. Kanunların izin verdiği hallerde ve ölçülerde bağış toplamak ve gelir temin etmek.

29. Vakıf ve yardım sandıkları gibi kurumlar kurmak ve kurulacak vakıf ve sandıklara katılmak.  

30. Mesleki ve sosyal gelişme için Federasyonu oluşturan dernek üyelerine yurtiçinde ve dışında eğitim olanakları sağlamak.

31. Federasyonun adı ve logosunun bulunması koşulu ile sponsorluk anlaşmaları yapmak, marka ile ad kullanım hakkı sözleşmeleri yapmak.

32. Kanunlarla verilen diğer yetkileri kullanmak.